Bahan-bahan:
3 ekor ikan kembung
1 batang serai
2 biji cili hijau –belah 4
1 batang serai
2 biji cili hijau –belah 4
1 biji bawang besar – dipotong kasar
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
5 biji cili padi -ketuk
1 inci halia
3 keping asam keping
½ inci kunyit
Sedikit garam
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
5 biji cili padi -ketuk
1 inci halia
3 keping asam keping
½ inci kunyit
Sedikit garam
Cara-cara:
- Siang ikan, potong 2 dan basuh.
- Tumbuk bawang putih, bawang merah, kunyit dan halia.
- Masukkan bahan yang ditumbuk dan serai kedalam periuk.
- Tambahkan air dan didihkan.
- Masukan cili hijau ,cili padi dan bawang besar dan asam keping.
- Masukkan ikan dan masak kira-kira 10 minit. Masukkan garam.
- Sedia dihidang.
Nota : jika tambah rempah tom yam sudah tentu jadi tom yam. cubalah.
Selamat memasak.
Tatitu...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan