Bismillahir Rahmanir Rahim
Assalammualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh
Selamat Sejahtera
Assalammualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh
Selamat Sejahtera
- 1 ikat sawi - di potong sederhana panjang
- 1 biji bawang merah - ditumbuk
- 1 ulas bawang putih - diketuk
- 3 biji lada cili
- 1/2 inci belacan- dibakar
- 2 biji cili merah - di belah tengah (jangan putus)
- Sedikit minyak untuk menumis
- Sedikit air masak
- Garam, gula dan ajinomoto secukup rasa
- 1/2 sudu kecik sos tiram
Cara membuat :
- Tumbuk bawang merah, belacan dan lada cili
- Bawang putih diketuk sahaja
- Panaskan minyak dalam kuali
- Tumis bahan tumbuk, bawang putih dan sos tiram sehingga naik bau
- Masukkan batang sawi dan kacau sebati
- Bila batang sawi mulai layu, masukkan daun sawi dan lada yang telah dibelah tadi
- Masukkan sedikit air dan kacaukan ia
- Masukkan garam, gula dan ajinomoto secukup rasa
- Kacau dan rasakan kuahnya
- Biarkan mereneh seketika dan angkat
Tiada ulasan:
Catat Ulasan