Bismillahir Rahmanir Rahim
Assalammualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh
HARI ini dalam sejarah. RS belajar masak kurma daging. Teringin nak makan. Rupanya menjadi walaupun rempah kurmanya banyak tidak seperti selalu orang masak. Apapun yang RS patut nasihatkan masak kurma ni hendaklah gunakan santan segar barulah enak rasa kurmanya. Berikut adalah bahan yang diperlukan dan cara masak kurma simple RS.
Assalammualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh
dan Selamat Sejahterah.
HARI ini dalam sejarah. RS belajar masak kurma daging. Teringin nak makan. Rupanya menjadi walaupun rempah kurmanya banyak tidak seperti selalu orang masak. Apapun yang RS patut nasihatkan masak kurma ni hendaklah gunakan santan segar barulah enak rasa kurmanya. Berikut adalah bahan yang diperlukan dan cara masak kurma simple RS.
Bahan A
3 sudu besar Minyak Masak
2 biji Bawang Merah
2 biji Bawang Putih
1 batang Kayu Manis (sederhana kecil)
1 batang Kayu Manis (sederhana kecil)
1 keping Asam Keping
* Tumis bahan A ini sehingga bawang kekuningan.
1 Paket Rempah kurma (paket kecil) - dibancuh dengan air (Kental).
* Masukkan rempah kurma ke dalam tumis Bahan A di atas.
* Kacau sehingga aroma sebati.
1 biji kelapa parut (perah santan cair dan pekat)
300gm Daging lembu (potong kecil-kecil dan nipis - mudah masak)
Sedikit garam
* Masukkan santan cair, kacau dan biarkan santan mendidih perlahan, pastikan kawal api.
* Masukkan daging, kecilkan api (paling kecil), masukkan sedikit garam.
* Kacau perlahan sehingga mendidih 20 minit.
* Masukkan santan pekat, kacau sehingga mendidih.
* Siap di makan.
Kurma masak kering sedap dimakan dengan roti. Kuah yang pekat juga melekat pada daging dan rasanya sedap.
* Kacau sehingga aroma sebati.
1 biji kelapa parut (perah santan cair dan pekat)
300gm Daging lembu (potong kecil-kecil dan nipis - mudah masak)
Sedikit garam
* Masukkan santan cair, kacau dan biarkan santan mendidih perlahan, pastikan kawal api.
* Masukkan daging, kecilkan api (paling kecil), masukkan sedikit garam.
* Kacau perlahan sehingga mendidih 20 minit.
* Masukkan santan pekat, kacau sehingga mendidih.
* Siap di makan.
Kurma masak kering sedap dimakan dengan roti. Kuah yang pekat juga melekat pada daging dan rasanya sedap.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan